decor decor
Wczytuję dane...

Skwalan czy skwalen?

     Skwalen jest lipidem estrowym, składnikiem naszego organizmu znajdującym się w skórze. Niewielkie jego ilości znajdują się również w osoczu. Nie da się ukryć, że jest on praktycznie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest składnikiem bezbarwnym, nie posiada smaku ani zapachu. 

Skwalen to nienasycony węglowodór, który występuje również między innymi w niektórych roślinach (np. oliwkach, nasionach amarantusa) czy wątrobie rekina.  

     W kosmetyce wykorzystywana jest bardziej stabilna, nasycona forma skwalenu - zwykle pozyskiwany z oliwek lub trzciny cukrowej skwalan. Działa tak samo, jednak nie ulega on rozkładowi. Skwalan to bezbarwna i bezzapachowa oleista ciecz, którą możemy stosować bezpośrednio na twarz lub używać zawierających go kosmetyków. 

     Skwalan powstaje poprzez wysycenie wiązań skwalenu, który jako składnik nietrwały ulega rozkładowi np. pod wpływem działania tlenu czy promieniowania UV. Z kosmetycznego punktu widzenia skwalan wykazuje podobne działanie do skwalenu, a że jest substancją nasyconą, trwałą i nie ulega rozkładowi pod wpływem tlenu i promieniowania UV, może być stosowany zewnętrznie na skórę. Zatem znajduje zastosowanie w kosmetyce, gdzie staje się składnikiem wielu gotowych produktów. 

                                 

Wiadomości ogólne. 

     Pierwsze uwodornienie skwalenu do postaci skwalanu udało się naukowcom już w 1916 r. Oryginalny proces oparty o olej z wątroby rekina szybko stał się jednak kontrowersyjny ze względów ekologicznych. W XXI w. skwalan zaczął być masowo pozyskiwany z trzciny cukrowej oraz oliwy z oliwek. Obecnie sam skwalan produkuje się najczęściej poprzez fermentację cukrów z trzciny cukrowej za pomocą genetycznie modyfikowanych drożdży, a następnie uwodornianie powstałego tym sposobem izoskwalenu.

     Skwalanem od początku zainteresował się przemysł kosmetyczny, poszukujący możliwości odmłodzenia i odpowiedniego nawilżenia skóry. Fakt naturalnego występowania skwalanu w warstwie lipidowej naszej skóry sprawił, że na drogeryjnych i aptecznych półkach dość szybko pojawiła się szeroka gama kosmetyków z zawartością tego składnika. Dodatkowym jego atutem jest łagodność dla ludzkiej skóry - nie odnotowano dotąd przypadków podrażnienia czy uczulenia. 

                                     

Właściwości i działanie skwalanu. 

     Najważniejszą pielęgnacyjną zaletą skwalanu jest wzmacnianie naturalnego płaszcza hydrolipidowego skóry. W ten sposób uniemożliwia on transepidermalną ucieczkę wody. Skwalan nie tylko zapobiega wysychaniu skóry, ale także chroni ją przed atakami drobnoustrojów, nadmiernym przetłuszczaniem się i przyspieszonym starzeniem. 

                                 

Główne właściwości skwalanu: 

                        

  • jest antyokstydantem zabezpieczającym skórę przed wolnymi rodnikami, przyspieszającymi jej starzenie się 
  • przyspiesza regenerację skóry 
  • łagodzi podrażnienia 
  • jest emolientem, który nawilża skórę bez pozostawiania bardzo tłustego filmu na jej powierzchni 
  • jest preparatem chroniącym skórę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych  
  • jest substancją stymulującą produkcję kolagenu niezbędnego do zachowania jędrności skóry 
  • może służyć jako nawilżająca i ochronna odżywka do włosów

                                   

     Skwalan to substancja łagodząca stany zapalne i podrażnienia skóry typu egzma,  luszczuca, trądziki różowaty, dermatozy o różnym podłożu. Ma działanie przeciwzapalne, pomaga w gojeniu się ran oraz łagodzi stany zapalne. Chroni także tłuszczową warstwę skóry przed utlenianiem oraz wolnymi rodnikami. Jest cennym antyoksydantem. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, skutecznie odżywia oraz nawilża. Jest polecany do skóry dojrzałej: doskonale ją odżywia oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek. Bierze również udział w transporcie cennych składników w dalsze partie skóry. Otwiera pory i pozwala na lepsze wchłanianie substancji odżywczych. 

                                                 

Zastosowanie skwalanu w kosmetyce. 

     Skwalan można kupić w czystej postaci; najczęściej dostępny jest w butelce z pipetą. To lekki olejek o wszechstronnym zastosowaniu. Można wiec dolewać go do kosmetyków, których używamy na co dzień, w szybki i prosty sposób poprawiając ich działanie oraz dodając nowych właściwości. Jest składnikiem wielu gotowych kosmetyków naturalnych, w tym: kremów, balsamów, toników, można go znaleźć w niejednym serum odżywczym. Jest zarówno składnikiem kosmetyków do cery dojrzałej, wrażliwej jak i problematycznej, w tym skóry trądzikowej. Nie zostawia na skórze tłustej warstwy, szybko się wchłania. Dodawany jest także do kosmetyków zapachowych, ponieważ skutecznie utrwala aromaty. Możemy nakładać go na skórę przed użyciem perfum. 

     Ciekawostką jest to, że skwalan jest znanym i cenionym lubrykantem, zarówno w czystej postaci, jak i jako składnik gotowych produktów, w tym żeli intymnych, które poprawiają komfort współżycia.  

     Czysty skwalan można stosować również na włosy w celu ich odżywienia oraz nawilżenia. Świetnie radzi sobie z rozdwajającymi się końcówkami. Ponadto, doskonale sprawdza się jako ratunek dla skóry poparzonej słońcem. Przynosi ukojenie w bólu oraz nawilża suchą warstwę skóry. Rewelacyjnie nawilża, dlatego z powodzeniem można dolewać go do kąpieli, jeśli borykamy się z suchą skórą. Można odżywiać za jego pomocą spierzchnięte wargi, przesuszoną skórę wokół oczu czy przesuszone pięty.